donderdag 19 januari 2012

World Café: werkvorm voor ideevorming en kennisuitwisseling

World Café is een werkvorm, waarbij op een effectieve en efficiënte manier binnen een grote groep van deelnemers ideeën worden gevormd / verzameld en kennis wordt uitgewisseld. 
De methode boort de collectieve intelligentie van de hele groep deelnemers aan en stelt deze aan alle deelnemers ter beschikking  op een laagdrempelige en informele wijze.
Deze werkvorm is goed toepasbaar in de inventarisatie- / analysefase van o.a. verbeteringstrajecten en biedt een aantal belangrijke voordelen t.a.v. andere methoden zoals de brainstormsessie. 
Daarnaast is het ook leuk om te doen!



aanleiding
Tijdens een werksessie van de NEN maakte ik kennis met de werkvorm World Café en ik was verrast door de hoge mate van effectiviteit van deze manier van werken.

wat is het precies?
Zonder teveel in detail te treden komt de methode er op neer dat de deelnemers in groepen van 5 tot 8 personen aan verschillende random neergezette tafels gaan zitten. Iedere tafel heeft een host welke aan de tafel blijft zitten en de andere deelnemers zoeken na een bepaalde tijd een andere tafel op. Dit wisselproces herhaalt zich een aantal malen, waarna ieder host de eindresultaten van de eigen tafel aan de totale groep presenteert. De sessie start met het neerzetten van een stelling of vraag welke onderwerp van gesprek zal zijn.
Tijdens de sessie wordt gepoogt een ontspannen sfeer te creeëren zoals in een café middels achtergrondmuziek en bediening van de tafels met drinken en hapjes door serveerders.



Details over de methode zijn te vinden op http://www.theworldcafe.com/ waar ook een nederlandstalige uitleg te vinden is.

wat zijn de voordelen?
Deze methode heeft als voordeel dat belangrijke onderwerpen in een korte tijd diepgaand besproken kunnen worden. Deelnemers borduren door het systeem van vaste tafelhost en wisselende tafelgasten snel voort op de ideeën van anderen.  Daarnaast leidt het tot gedragen beslissingen onder de deelnemers.
WorldCafé is een efficiënte en effectieve methode. Andere voordelen van de methode zijn:
  • Kleinschaligheid waardoor niet alleen de expliciete, extroverte deelnemers, maar ook introverte deelnemers aan bod kunnen komen. Een thema wordt daardoor breder besproken;
  • Input van deelnemers is deels anoniem, waardoor de inbreng op waarde wordt beschouwd en niet op basis van ‘wie het gezegd heeft' (i.t.t. brainstormsessies);
  • Informele setting waardoor deelnemers makkelijker met elkaar in gesprek gaan;
  • Constructieve setting. De gespreksleider moet zich vooral richten op stimuleren van creativiteit (als de werkvorm een creatief doel heeft) of het richten op de gemeenschappelijke belangen (als de werkvorm een oplossingsgericht doel heeft).

wat kun je er mee?
WordCafé is een goede en effectieve methode om kennis over een bepaald onderwerp te inventariseren en te delen.
Het is met name toepasbaar voor:
  • het opzetten van een dialoog rondom zaken die spelen in de organisatie
  • het inventariseren van kennis (b.v. verloop werkproces)
  • het delen van kennis
  • creativiteit: het vorm van ideeën (hoe kan het beter / anders)
  • consensus: het creëren van draagvlak voor verandering